Autokleuren, wat zeggen ze over jou?

Er rijden in Nederland allerlei verschillende kleuren auto's rond en als men eenmaal een kleur heeft gekozen, dan verandert de auto meestal niet meer van kleur tijdens zijn bestaan. Maar welke kleuren zijn nu het populairst? En wat zegt de gekozen kleur eigenlijk over jou als bestuurder?
In 2011 was zwart nog de meest populaire kleur in Nederland. Buiten Europa is zwart inmiddels van de troon gestoten door wit en zilver. Dit is vooral te danken aan de toenemende populariteit in warme landen als Zuid-Afrika en Zuid-Amerika, waar zwart logisch gezien niet de meest favoriete kleur is. Daarnaast is de witte trend ook in Noord-Amerika gaande.
De wereldwijde top tien ziet er volgens DuPont inmiddels zo uit:
1. Wit/parelwit en zilver - elk 22%
2. Zwart/zwart effect - 20%
3. Grijs - 13%
4. Rood - 7%
5. Blauw - 6%
6. Bruin/beige - 5%
7. Groen - 2%
8. Geel/goud - 1%
9. Overige - 2%
Maar wat zegt een kleur nou eigenlijk over de eigenaar?
Kleuren en betekenissen
Volgens de kleurenpsychologie hebben alle kleuren een eigen betekenis. De kleur van een auto zegt dus ook iets over de associaties die men erbij krijgt en dat zegt wel weer iets over de eigenaar. Iemand met een volledig gouden auto heeft waarschijnlijk een iets meer uitgesproken karakter dan iemand die een vrij casual grijze auto.
Warme kleuren
Warme kleuren zijn bijvoorbeeld rood, oranje, geel en roze. Deze kleuren zijn vrij opvallend en hebben ieder een eigen karakter.
Roze is een kleur waar eigenlijk alleen Barbie (of Paris Hilton) zich echt in thuis voelt. Omdat deze kleur zo opvalt is het niet zo gek dat het, evenals oranje en geel, niet populair is bij autodieven. Het risico van diefstal is bij een auto met een populairdere kleur als blauw of zilver/grijs bijna 40% hoger.
In Groot-Brittannië zijn er daarom inmiddels ook autoverzekeringen die premieverschillen per kleur hanteren. Dit verschil komt omdat dieven ook rekening houden met vraag en aanbod en een roze auto is nu eenmalig lastig om door te verkopen.
Rood is een wat meer gebruikelijke kleur en staat voor passie en liefde, maar ook voor agressie en snelheid, twee eigenschappen die in het verkeer niet vaak als positief worden ervaren. Bijkomstig nadeel is dat rode lak vaak snel verkleurt.
Geel is een vrij zeldzame kleur in de autowereld, waarschijnlijk door de opvallende verschijning. Het staat voor humor en vrolijkheid, maar ook voor jaloezie en waarschuwing.
Oranje zit een beetje tussen beide kleuren in. Echter worden weinig auto's in deze kleur afgeleverd, ondanks dat het staat voor enthousiasme, creativiteit en onafhankelijkheid. Dat je met een oranje auto in Nederland na een teleurstellend EK een beetje voor schut loopt is wellicht een reden dat de kleur niet erg populair is.
Koude kleuren
Koude kleuren komen wat vaker voor dan warme kleuren, omdat ze in principe wat minder opvallend zijn. Koude kleuren zijn blauw, groen en paars. Blauw is met 6% de meest populaire kleur hiervan, groen was in de jaren negentig een populaire kleur, maar is tegenwoordig met 2% behoorlijk uit de mode.
Blauw staat voor rust, vrijheid en betrouwbaarheid, eigenschappen die goed passen bij een fijne auto en bestuurder. Groen is een kleur die past bij natuur, beheersing en puurheid.
Paars is de meest opvallende kleur van de koele kleuren en is daarom ook de minst populaire kleur. Het wordt geassocieerd met spiritualiteit, arrogantie en luxe.
Neutrale kleuren
Neutrale kleuren zijn de meest populaire autokleuren. Zwart, grijs/zilver, bruin en wit zijn neutrale kleuren. Ze vallen weinig op en passen bij een wat ingetogen karakter. Daarnaast zijn het ook de meest zakelijke kleuren.
Zwart, de meest populaire autokleur in Europa, heeft als eigenschappen dat het een sterke, formele, machtige kleur is. Nadeel van zwart is dat je auto bij een goede zomerdag al snel verandert in een bakoven, vandaar dat de kleur in Noord-Europa ook populairder is dan in Zuid-Europa.
Grijs is wellicht de meest zakelijk kleur, het staat voor veilig, bescheiden en duurzaam, eigenschappen die vaak erg gewaardeerd worden in een auto of een zakenpartner.
Wit staat voor zuiverheid, vrede en steriliteit. En behalve dat het erg populair is bij oliesjeiks, is het ook in Europa een steeds populairdere kleur. Groot nadeel van wit is dat het (net als bij kleding) binnen de kortste keren smerig is. Het is dus niet aan te raden om een witte auto te kopen als je het vervelend vindt om elke week even langs de wasstraat te moeten.
Bruin is een autokleur die in de jaren zeventig erg populair was, maar inmiddels nog maar 5% van de markt omvat. Trendwatchers waarschuwen echter dat bruin wel eens de kleur van 2012 kan worden. Een vierde van de verkochte Volkswagens Passat is tegenwoordig bruin en ook de Opel Insignia en de Alfa Mito doen het erg goed in deze kleur. De kleur past bij comfort, sensualiteit en stabiliteit. En vooral die stabiliteit is in deze tijden van crisis wellicht erg welkom.
Dus welke kleur u ook kiest voor uw nieuwe auto, bedenk goed wat u met de auto wilt uitstralen en of de kleur die u kiest over 10 jaar nog steeds zo mooi en modieus is als nu.
Deze blog is geschreven door onze partner Netpolis:
Netpolis is een onafhankelijk assurantiekantoor dat sinds 1998 verzekeringen aanbiedt via internet. Dankzij een efficiënte werkwijze, gespecialiseerde kennis en samenwerkingen met toonaangevende verzekeraars kunt u hierdoor flink besparen op uw verzekeringen.

Fiscale regels rondom nieuwe auto’s

Het is allemaal niet simpel: er zijn een hoop belastingregels rondom de aanschaf van een nieuwe auto. Je doet er goed aan om jezelf even kort te oriënteren zodat je een betere beslissing kunt nemen. In dit artikel leggen we kort uit met welke verschillende belastingen je te maken krijgt bij de aankoop van een nieuwe auto en hoe je hier maximaal van kunt profiteren.
BPM
De BPM (belasting op personenauto's en moterrijwieltuigen) wordt alleen geheven op nieuwe auto's. De hoogte hiervan is afhankelijk van de CO2-uitstoot / energielabel van de auto. De overheid wilt zuinig rijden stimuleren en daarom wordt er op auto's met minder uitstoot, ook minder BPM geheven. Sommige auto's zijn zo zuinig, dat er helemaal geen BPM geheven wordt.
BPM wordt door de importeur van de auto betaald en is al verrekend in de prijs die je van de dealer ontvangt. Je hoeft hier zelf dus niets aan te doen.
BTW
Net als over bijna alle andere producten, betaal je over een nieuwe auto gewoon BTW (belasting toegevoegde waarde). Een auto valt onder het algemene BTW-tarief van 19% (21% vanaf 1 oktober 2012). Deze belasting is niet afhankelijk van de CO2-uistoot van de auto.
Net als bij de BPM hoef je jezelf als consument ook geen zorgen te maken over de BTW. Deze belasting wordt door de dealer afgedragen en is al meegenomen in de prijs die je van de dealer ontvangt.
Motorrijtuigenbelasting
Deze belasting (ook wel wegenbelasting genoemd) komt maandelijks terug zolang je de auto bezit. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van de provincie waarin je woont, het gewicht dan de auto, het type brandstof en de uitstoot. Heb je een zeer zuinige auto? Dan betaal je helemaal geen wegenbelasting.
Je kunt via de website van de belastingdienst zelf uitrekenen hoeveel wegenbelasting je voor een bepaalde auto moet gaan betalen. Hou hiervoor wel het gewicht van jouw auto bij de hand.
Voor deze belasting ben je zelf verantwoordelijk en dien je ook zelf af te dragen. Normaal gesproken wordt de belastingdienst vanzelf op de hoogte gebracht van het bezit van de auto door het RDW. Bij aankoop van een nieuwe auto zal de dealer aan het RDW doorgeven dat je een nieuwe auto heeft gekocht.
Conclusie
Als je het even doorhebt, zijn de fiscale regels niet al te ingewikkeld. Gouden regel is wel: hoe zuiniger de auto, hoe lager de belastingen en hoe voordeliger de aanschaf en het bezit van de auto zal zijn.

Hoeveel korting kun je krijgen op een nieuwe auto?

Als je gaat onderhandelen met autodealers over de aankoop van je nieuwe auto, is het wel handig om te weten waar je een beetje aan moet denken. Met dit artikel willen we je dan ook een beetje een richting geven.
Als je uitgaat van de aankoop van een nieuwe auto, exclusief inruil, dan liggen de maximale kortingen meestal rond de 8%. Doorgaans is dit net iets boven de inkoopprijs zodat de dealer ook nog een klein stukje marge (winst) aan overhoudt.
Belangrijk hierbij is wel dat er grote verschillen kunnen zitten tussen verschillende dealers. Een dealer kan een stuk meer korting kunnen/willen geven dan een andere partij. Redenen hiervoor kunnen zijn de voorraad van de dealer of de doelstellingen die een dealer vanuit de importeur mee heeft gekregen. Ook kan een dealer soms bereid zijn meer korting te geven als je daar mogelijk ook nog teruggaat voor het onderhoud van de auto.
Zoals we ook al eerder schreven, is het erg van belang dat je dus goed rondvraagt naar de mogelijkheden bij meerdere dealers. Wed nooit op één paard.
Hopelijk is het nu wat duidelijk wat voor kortingen je kan verwachten en dat wanneer je een auto alleen bij 25% korting kunt betalen, het ook niet de moeite waard is om daar achteraan te gaan.

De keuze: een nieuwe of een tweedehands hands auto (occasion)?

Je huidige auto voldoet niet meer aan je wensen. Misschien is hij te klein geworden, is zijn levensduur ver op of ben je 'm simpelweg beu. Je gaat uitkijken naar een andere auto en al snel doet zich de vraag voor: ga ik voor een nieuwe auto of een occasion? Aan beide opties zitten voor- en nadelen en in dit artikel willen we deze zo goed mogelijk uiteen zetten.
Voordelen nieuwe auto
Geen verborgen gebreken
In tegenstelling tot een gebruikte auto, hoef je jezelf bij een nieuwe auto nooit zorgen te maken over eventuele mankementen. Je weet bijvoorbeeld zeker dat de kilometerstand klopt, dat de auto nooit betrokken is geweest bij een ongeluk en dat er geen verborgen schade is.
Zelf samenstellen
Als je een nieuwe auto aanschaft kun je deze exact naar eigen wens samenstellen. Precies de juiste bekleding, kleur, opties, accessoires, etc. Bij het zoeken naar een tweedehands auto kun je een stuk minder eisen op tafel leggen, anders wordt de kans dat je exact die auto vindt erg klein.
Moderne techniek
Een ander voordeel van het kopen van een nieuwe auto is dat de modernste technieken erin verwerkt zitten. Dit betekent doorgaans een veiligere auto, zuinigere motor en moderne opties.
Zuiniger
Hierboven is het al even aangestipt maar door de modernere technieken en de steeds strenger wordende milieu eisen, worden motoren steeds zuiniger en schoner. Dit betekent dat een nieuwe auto doorgaans ook schoner en zuiniger is dan een occasion. Hierdoor verbruik je minder brandstof en betaal je mogelijk minder of geen wegenbelasting. Beide zaken schelen behoorlijk in de totale kosten.
Garantie
Iedere nieuwe auto komt met een standaard fabrieksgarantie. De lengte van de garantie verschilt per fabrikant maar is meestal enkele jaren. Mocht er in de tussentijd dus iets kapot gaan (zonder dat het jouw eigen schuld is) dan wordt dit kosteloos hersteld. Dit scheelt een hoop zorgen. Hierbij moeten we wel zeggen dat ook veel gebruikte auto's verkocht worden met garantie, variërend van 3 maanden tot 2 jaar. Dit is afhankelijk van het verkopende autobedrijf en de leeftijd van de occasion.
Voordelen occasions
Meer auto voor hetzelfde geld
Doorgaans kun je voor hetzelfde aankoopbedrag meer auto kopen op de occasionmarkt. Je kunt dan net een slag groter, met een zwaardere motor of een stukje luxer rijden voor hetzelfde geld.
Korte levertijd
Soms zijn nieuwe auto's op voorraad, maar meestal moet je er een aantal weken of maanden op wachten. Bij tweedehands wagens heb je dit probleem niet en kun je de auto meestal binnen enkele dagen nadat je hem aangekocht hebt ophalen. Als je haast hebt, dan is dit wel erg handig.
Lagere afschrijving
Feit is dat een auto in het begin meer waarde verliest dan later in zijn levenscyclus. Dit betekent dat de afschrijving (de waardevermindering) in de eerste jaren relatief groot zijn en naarmate de auto ouder wordt steeds kleiner worden. Een occasion heeft dus een kleiner verschil tussen de aankoopprijs en de verkoop- of inruilprijs als je hem na een aantal jaar weer verkoopt of inruilt.

Oude auto: inruilen of verkopen?

Als je een nieuwe auto gaat kopen is het ook belangrijk om goed te kijken wat je met je oude (huidige) auto doet. Zo wordt een oude auto vaak ingeruild bij de dealer waar de nieuwe auto aangekocht wordt. Dit is meestal wel het gemakkelijkst, maar lang niet altijd hetgeen wat je ook het meeste geld oplevert. Het is daarom verstandig om van te voren een aantal zaken te bekijken.
Kennis
Weten wat een eerlijke waardering is van je inruilauto is belangrijk bij het onderhandelen met een dealer. Als je meerdere offertes tegelijkertijd aanvraagt, krijg je in ieder geval al een goed beeld. Maar jezelf voorbereiden is ook altijd verstandig.
ANWB Koerslijst
Voordat je start zou je moeten inventariseren wat ongeveer de waarde van je auto nog is. Dit kun je gemakkelijk doen door bij de ANWB de koerslijst te raadplegen. Hier wordt ook een onderscheid gemaakt tussen de inruilwaarde en de eventuele prijs bij verkoop aan een andere particulier.
Als voorbeeld pakken we een Ford Fiesta 1.3 Style (3 deurs) uit 2005 met een kilometerstand van 110.000 kilometer. Nieuw kostte deze auto zo'n € 12.500. Bij inruil van deze auto bij een dealer verwacht de ANWB dat dit € 2.800 op zou leveren terwijl bij verkoop aan een andere consument zo'n € 3.150 gevraagd kan worden.
Wat nu?
De volgende stap is afhankelijk van de inruilprijs die een dealer bereid is om te geven. Zit een dealer ver boven de waarde van de auto, dan is het wellicht verstandig om de auto toch in te ruilen (let op: zoals ook benoemd in onze blogpost over onderhandelen: koop nooit een auto met slechts 1 offerte op zak). Biedt een dealer echter significant minder, dan kun je misschien honderden (of duizenden) euro's verdienen door je auto particulier te verkopen.
Alternatieven
Natuurlijk zijn er ook nog alternatieven. Je zou de auto direct "aan de handel" kunnen verkopen. Via websites als Ikwilvanmijnautoaf of Autorola kun je ook kijken hoeveel er geboden wordt op je auto.
Conclusie
In veel gevallen is het zeker raadzaam om de oude auto bij aankoop direct in te ruilen. Maar om te voorkomen dat je een dief bent van je eigen portemonnee, is het altijd raadzaam om ook de andere opties te onderzoeken.

Auto op het oog? Nu starten de onderhandelingen

Je bent eruit! Na het bezoeken van talloze websites, enkele dealers en misschien zelfs wel één of meerdere proefritten weet je precies welke auto je wilt hebben. De uitvoering, het motortype, de kleur, de opties en de accessoires zijn bepaald. Maar dan begint het pas: de onderhandelingen.
Want je wilt de auto natuurlijk niet meenemen voor de prijs waarvoor hij in de catalogus vermeld wordt. En terecht! Een auto is het perfecte product om je kracht als consument volledig uit te oefenen. En het is de moeite waard, goede onderhandelingen kunnen wel tot 20% besparing opleveren. Maar hoe pak je dat nou aan? Hoe kom je tot het maximale resultaat? Hierbij enkele tips:
1. Wed nooit op één paard
Koop nooit een auto zonder bij een tweede (of meer) dealer een offerte op te vragen. Zo weet je hoe het aanbod van de dealer zich verhoudt ten opzichte van anderen. Hierbij geldt: hoe meer dealers, hoe beter je kan inschatten of een prijs goedkoop, duur of gemiddeld is.
2. Zet een doel
Na deze oriënterende fase stel je voor jezelf een doel: een koopprijs waarmee je met een gerust hart naar huis gaat. Dit is dan ook het doel van je onderhandelingen. Haal je dit bedrag niet? Verlaat dan de onderhandelingen. Je kunt dan even rustig kijken of je jouw doelstelling bij een andere dealer wel kan behalen of dat je het doel bij moet stellen.
3. Laat je niet onder druk zetten
Sommige dealers zullen proberen je direct tot koop aan te zetten door bijvoorbeeld te beweren dat een voorstel alleen op dat moment geldig is. In de meeste gevallen is dit niet het geval en willen ze simpelweg voorkomen dat je de kans hebt om alles rustig op een rijtje te zetten. Laat je niet onder druk zetten en pak je tijd als je die nodig hebt. Het voorstel die ze je gedaan hebben is in de meeste gevallen de volgende dag(en) ook nog gewoon geldig.
4. Ga niet akkoord met het eerste voorstel
Bij bijna alle onderhandelingen laat een dealer nooit meteen het achterste van zijn tong zien. Bij het eerste voorstel zal hij in bijna alle gevallen nog niet alle korting geven die hij kan geven. Ga daarom nooit direct akkoord met het eerste voorstel.
5. Behandel de verkoper met respect
Het is verstandig om altijd vriendelijk en respectvol te blijven richting de verkoper en deze niet te beschouwen als iemand die je helemaal uit moet wringen voor de beste prijs. Als je vriendelijk en respectvol met elkaar om blijft gaan, zal een verkoper eerder geneigd zijn om je extra korting te gunnen.
Het lijkt een hele klus om tot de juiste deal te komen, maar dit is het in veel gevallen zeker waard! Heb je nog aanvullingen? Laat ze hieronder achter!

Over deze blog & Autotreffen
Autokoop blog helpt consumenten bij de aankoop van een nieuwe auto. Deze blog is onderdeel van Autotreffen. Zij helpen met het vinden van de beste prijs voor een nieuwe auto. Benieuwd hoe dat werkt? Kijk dan even op de website.